‘N.V. De Komeet’

De ingang van de Bakkersstraat (tussen de twee panden), gezien vanaf de Buitenhaven ter hoogte van de Makkersstraat. Links, met huisnummer 90 het bedrijfspand waar tot eind 1963 ‘Werktuigenfabriek N.V. De Komeet’ gevestigd was. Na sluiting van ‘N.V. De Komeet’ werd het pand in gebruik genomen door de ‘Anker- en Kettingfabriek’. Rechts nog net zichtbaar, met huisnummer 86 een tot woonhuis verbouwd café. Op de voorgrond M.S. ‘Laura’ van de Anker- en Kettingfabriek.
Gemeentearchief Schiedam / beeldnummer 02768 (bewerkt).

In juni 1920 kreeg de machinefabriek N.V. De Komeet een vergunning van de gemeente Schiedam om in het pand Buitenhaven 90 een machinefabriek te starten. De aanvraag was ingediend door de heer I.A. Breber, die ook een machinefabriek in 1904 had opgericht in Vlaardingen onder de naam Vlaardingse Machinefabriek Breber aan de 1e Van Leijden Gaelstraat nummer 7. De statuten voor de nieuwe onderneming in Schiedam werden gepubliceerd in de Staatscourant no. 173 in september 192o.

‘De Komeet’ was later een nevenbedrijf van de Koninklijke Fabriek van Melkproducten en Voedingsmiddelen „Hollandia” in Vlaardingen. Voor dit bedrijf fabriceerde ‘De Komeet’ blikken verpakkingsmiddelen. Beide ondernemingen waren onderdeel van het Zwitserse Nestlé-concern.

Voetbalvereniging ‘V.V. De Komeet’
In juni 1928 werd door het personeel van ‘De Komeet’ een voetbalvereniging opgericht. De eerste secretaris van de vereniging ‘V.V. De Komeet’ was de heer M. v.d. Meer. De eerste wedstrijd werd gespeeld op 6 juli 1928 tegen een elftal van Vlaardingse onderwijzers. Plaats van handeling was het terrein van de V.V. Vlaardingen in Vlaardingen-Ambacht. Op 14 maart 1929 werd in Schiedam de ‘Schiedamsche Amateur-Competitie’ opgericht. De competitie werd gevormd door voetbalverenigingen, die op zomeravonden wensten te spelen en de verenigingen moesten gevormd van personeel van kantoren, fabrieken of instellingen. Niet meer dan acht elftallen mochten aan deze competitie meedoen. Ingeschreven hadden: V.V.R. (Voetbalvereniging Roelants), P.S.V. (Politie Sport Vereeniging), Vooruit (Supportersclub van Hermes D.V.S.), S.F.C. (Standaart’s Football Club), V.V. De komeet (N.V. De Komeet) en ‘Pro Patria’ als uitzondering. ‘Pro Patria’ was een op 30 april 1920 opgerichte amateurvoetbalvereniging. Beter bekend bij de volbloed Schiedammers als PPSC (Pro Patria Stormvogels Combinatie).

In september 1929 werd een Zaterdag-Amateurs Competitie opgericht. Alleen spelers die niet aangesloten waren bij de R.V.B. (Rotterdamse Voetbal Bond) of N.V.B (Nederlandse Voetbal Bond) waren speelgerechtigd. De competitie bestond uit: ‘V.V. De Komeet’, H.V.O. (Havenbedrijf Vlaardingen-Oost), Sunlight (Vlaardingen), B.V.A. (Bouwvakarbeiders Vlaardingen) en C.V.T. (Stoomkuiperij C. van Toor, Maassluis).

Aan het eind van het eerste seizoen van de Zomeravond Competitie verloor de selectie van ‘De Komeet’ in een beslissingswedstrijd om het kampioenschap nipt met 1-0 van Standaart’s FC. Aan het eind van de Zomeravond Competitie van 1931 werd ‘De Komeet’ kampioen en werd het bovendien het driejarig bestaan van de Zomeravond Competitie groots gevierd in het Musis Sacrum aan de Lange Haven in Schiedam.

Uitbreiding, Investeringen
In juli 1929 werd via onderhandse aanbesteding de uitbreiding van het bedrijf gegund aan de heer G.A. Slavenburg voor een bedrag van ƒ15. 303,-. In december 1935 ontving de onderneming toestemming om het machinearsenaal te mogen uitbreiden met 4 elektromotoren, die op hun beurt een frais-, een slijp- en twee boormachines moesten aandrijven. In juli 1944 verleende de burgemeester van Schiedam nog een vergunning voor uitbreiding in het pand Buitenhaven 90, maar niet gespecificeerd waarvoor (Verboten?).

Overlijden van de oprichter I.A. Kreber
De heer Kreber overleed op 64-jarige leeftijd in zijn woonplaats Schiedam. De heer I. A. Kreber, oud-directeur van de N.V. De Komeet, fabriek voor fijnere werktuigen in Schiedam en van de N.V. Vlaardingsche machinefabriek I. A. Kreber, in Vlaardingen. Kreber, die enige jaren, nadat hij zich uit de zaken had teruggetrokken, in Schiedam woonde, werd geboren in Ridderkerk. Na eerst gewerkt te hebben in enkele fabrieken en op enkele werven in Vlissingen, Nijmegen en Rotterdam, vestigde de heer Kreber zich in 1904 in Vlaardingen, waar hij zijn eerste fabriek stichtte. In 1920 werd ‘De Komeet’ in Schiedam opgericht.

Verder Lezen


Bronnen:
Vlaardingenonbekend.nl
Gemeentearchief Schiedam: schiedam.courant.nu 1920-1963

Laatst bijgewerkt op 04/01/2023